Bedrijfsnaam

De geschiedenis en waarde van plastische chirurgie

De geschiedenis en waarde van plastische chirurgie

Geplaatst op

Zoals aan elk verschijnsel is er ook aan de plastische chirurgie een geschiedenis verbonden. In deze blog gaan we je een aantal dingen vertellen die je waarschijnlijk nog niet wist. Ten onrechte wordt deze tak van chirurgie in de media vaak in een negatief daglicht gezet, terwijl er zoveel mensen zijn die er baat bij hebben. We nemen een aantal feiten met je door. ‘Plastisch’ komt niet van plastic, als in het kunststof materiaal, maar van het Griekse ‘plasso’, wat zoveel betekent als uit leem kneden of vormen. Dus de kreet ‘plastic fantastic’, die de intentie uitdruk om deze tak van chirurgie naar beneden te halen, berust dus op een foute vertaling van het woord plastisch.

Het vroege begin

Al in de tijd van de oude Egyptenaren werden er al cosmetische operaties uitgevoerd. In vele gevallen betrof het een vervanging van een verloren lichaamsdeel, bijvoorbeeld door een gevecht of ongeluk. Diverse methoden werden aangemeten om bijvoorbeeld een neus te vervangen. Later ontstond er een methode, tijdens de Renaissance, om een kunstneus te maken. Dat deden de chirurgen van toen met een stuk huid dat uit het been van de patiënt genomen werd. Het resultaat was voor die tijd bijzonder goed geslaagd. Vandaag de dag zouden we het een grotesk gezicht vinden.

Een grote doorbraak

We maken een sprong in de tijd. En wel naar de veldslagen van de Grote Oorlog (1914-1918), later ook wel de Eerste Wereldoorlog genoemd. Tegen het einde van de negentiende eeuw had de technologie een grote vluchtgenomen waarbij tal van moderne ontdekkingen waren gedaan. Het kon dan ook niet uitblijven dat aantal van deze nieuwe vindingen op het slagveld uitgeprobeerd zouden worden, zoals het machinegeweer. De oogst van deze nieuwe oorlogstechnologie was een ongekende vernietiging van de omgeving en de meest verschrikkelijke oorlogswonden. Op deze wonden moest een medisch antwoord gevonden worden. Het is in de Eerste en Tweede Wereldoorlog dat de plastische chirurgie als discipline haar respect verdient. In deze periode (1914-1945) worden er veel nieuwe ontdekkingen gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van huidtransplantatie en gezichtsreconstructie.

Een nieuw schoonheidsideaal

Na de Tweede Wereldoorlog komt er in Amerika, en in de landen die zich in de invloedsfeer van dit land bevinden, een geheel nieuwe jeugdcultuur opgang. Was schoonheid daarvoor in de populaire perceptie vaak nog zaak van het innerlijk, vanaf de jaren vijftig van de Twintigste Eeuw verschuift ze naar het uiterlijk. De plastische chirurgie begint zich te organiseren en doet de wildste beloftes: ‘nooit oud worden’ of ‘nu heeft u geen excuus meer om lelijk te zijn’. Er ontstaat een focus op jeugdigheid en de jeugdcultuur wordt voor het eerst een belangrijke economische factor en krijg maatschappelijke invloed. In modebladen en andere media zoals film, wordt jeugdigheid als zeer belangrijk gepresenteerd. De excessen in de plastische chirurgie herinneren we ons nog uit de jaren negentig: Donald Ducklippen en te strakgetrokken gezichten. Plastic fantastic is verbonden met deze periode van excessen.

Een realistisch beeld

Tegenwoordig zijn er natuurlijk nog steeds excessen, maar het paradigma is een beetje veranderd, waarbij de focus nu meer ligt op het ‘opfrissen’ of ‘revitaliseren van de eigen jeugdige uitstraling’. Nooit ouder worden, is geen belofte mee, mooi oud worden lijkt de trend te zijn geworden.

Meer ontdekken?

Er zijn tal van bedrijven waarmee we samenwerken die je kunnen helpen bij je bedrijfsvoering of die je informatie kunnen verschaffen over voor jou interessante onderwerpen. Ook benieuwd hoe je het beste uit lipfillers haalt? Check onze site!

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden