De Arboarts wordt door werkgevers en werknemers regelmatig ingeschakeld. In de meeste gevallen gaat het om een aantal veelvoorkomende klachten waar een werknemer onder lijdt waardoor het uitvoeren van de alledaagse werkzaamheden wordt bemoeilijkt. Je kunt denken aan geestelijke klachten met betrekking tot een burn-out, depressie of een soort stoornis. Ook zijn er lichamelijke klachten die regelmatig voorkomen als reden voor een (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Het gaat dan om zaken zoals zwangerschap, een operatie of een hernia. Desalniettemin zijn er ook bijzondere klachten waar de Arboarts mee te maken kan krijgen. In deze blog noemen we er een aantal waar je niet zo snel aan zult denken.

Stotteren

Stotteren is meestal iets wat op vrij jonge leeftijd al aan het licht komt. Verrassend genoeg kan stotteren ook het gevolg zijn van iets anders. Hierdoor kan het zijn dat een werknemer ook op latere leeftijd nog te maken krijgt met arbeidsbeperkende klachten die te maken hebben met het stotteren. Als onderdeel van een re-integratie kan een Arboarts een behandelplan opstellen. Hierbij kan de werknemer doorverwezen worden naar een logopedist.

Blindheid

Blindheid is ook een aandoening die in veel gevallen reeds op jonge leeftijd kan worden vastgesteld. Maar men kan natuurlijk ook op latere leeftijd blind worden. Dit komt gelukkig niet vaak voor, maar het heeft wel een grote impact op het leven van de werknemer. Niet alleen het werk, maar ook het leven in het algemeen wordt zwaarder. Re-integratie is in veel gevallen niet meer mogelijk.

Doofheid

Wanneer iemand doof raakt, ontstaat er een vergelijkbare ontwrichting van iemands leven als bij blindheid. Al wordt blindheid vaak gezien als een grotere handicap dan doofheid. Desalniettemin zal het enorme problemen opleveren voor wat betreft bijvoorbeeld communicatie met de werknemer. Hierdoor is ook bij doofheid re-integratie niet altijd even reëel en zullen zowel werknemer als werkgever moeten inzien dat de situatie permanent is veranderd.