Wat kun je doen bij gebitsschade door je werk
Geplaatst op
Soms kunnen zich ongelukken voordoen op de werkvloer. Het kan zijn dat je, als gevolg van een ongelukje op het werk, je nu schade hebt aan je gebit of je mond. In deze blog willen we graag met je delen welke zaken van belang zijn om te weten wanneer het gaat om schade aan de tanden, het gebit of de mond die zijn veroorzaakt door of op het werk.
Verantwoordelijkheid van de werkgever
In bijna alle gevallen wordt een werkgever als aansprakelijk geacht wanneer er lichamelijke of geestelijke schade aan het personeel is ontstaan als het veroorzaakt is doordat de werkgever nalatig is geweest. Werkgevers in Nederland hebben namelijk de wettelijke plicht om zorg te dragen voor de gezondheid en veiligheid van het personeel tijdens het werk. Wanneer een werkgever hierin nalatig is geweest, kan dit ervoor zorgen dat een werknemer aanspraak kan maken op de werkgever wanneer er, zoals in dit voorbeeld, gebitsschade is ontstaan.
Meest voorkomende vormen van gebitsschade
De meest voorkomende vormen van gebitsschade op de werkvloer zijn meestal óf gebroken tanden, óf tanden die uit de mond zijn gekomen, óf tanden die los zijn gaan zitten, maar niet uit de mond zijn gevallen. De oorzaken hiervan worden doorgaans veroorzaakt door een situatie waarin een werknemer bijvoorbeeld over een gladde vloer uitglijdt, over een ongelijke vloer struikelt, van de trap valt vanwege slechte leuningen, vanaf een hoog object ten val komt, struikelt of valt door onvoldoende verlichting, niet beschikt over de juiste training en opleiding of niet de juiste beschermende kleding heeft.
Vervolgstappen
Het belangrijkste is natuurlijk dat je in een dergelijk geval zo snel mogelijk een afspraak maakt met je tandarts. Zodra de tandarts de schade in kaart heeft gebracht en de behandeling is uitgevoerd, dan is het tijd om te kijken bij wie de aansprakelijkheid ligt voor de geleden schade aan je gebit en wie er dus verantwoordelijk is voor het betalen van de gemaakte zorgkosten.