Het kan je zomaar overkomen: een ongelukje op de werkvloer. Wanneer er een ongelukje gebeurt, kan het zo maar zo zijn dat je nu schade hebt opgelopen aan je gebit of aan je mond. We willen in dat geval graag een en ander met je delen over wat de vervolgstappen zijn als je dit is overkomen.

Is de werkgever verantwoordelijk?

In veruit de meeste situaties zal een werkgever aansprakelijk gesteld worden wanneer er fysieke of mentale schade is ontstaan als gevolg van een zekere nalatigheid. De werkgever is namelijk verplicht om ervoor te zorgen dat er een veilige en gezonde werkplek is voor het personeel. Als de werkgever hierin tekort is geschoten, dan zal dit kunnen leiden tot een uitspraak van de kantonrechter waaruit wordt gesteld dat de werknemer aanspraak kan maken op de werkgever voor een vergoeding of tegemoetkoming.

Welke vormen van gebitsschade komen het meest voor?

Natuurlijk zijn er verschillende manieren waarop je schade kunt oplopen aan je gebit. Toch zijn er bepaalde vormen van schades die vaker voorkomen dan anderen. In de meeste gevallen van gebitsschade op het werk, is dit meestal een geval van een gebroken tand of een uitgevallen tand. Dit is meestal het gevolg van een vervelende val door bijvoorbeeld een gladde of ongelijke vloer. Ook kan de werkgever van de trap vallen als de armleuningen niet goed zijn bevestigd. De werkgever moet ook zorgen voor voldoende goede verlichting zodat de werknemers altijd goed kunnen zien waar ze lopen. Afhankelijk van het soort werk kan beschermende kleding of een adequate training of opleiding ook noodzakelijk zijn.

Wat nu?

Als je eenmaal gebitsschade hebt opgelopen, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt met je tandarts. Een afgebroken of uitgevallen tand kan namelijk in veel gevallen nog wel teruggeplaatst of gelijmd worden. Zorg er dan wel voor dat je de tand of het afgebroken stuk ervan goed bewaard en meeneemt naar de tandarts.